Haukka

Haukka on petolintu. Se on kotkaa pienempi ja sen voi tavata aivan kaupunkialueellakin ja sen laitamilla. Haukoilla on koukkunokka, vahvat jalat ja terävät kynnet ja niillä on oma paikkansa myös ihmisten omassa historiassa. Haukoillakin naaraat ovat suurempia kuin koiraat.

Haukkojen suvut

Haukkoja on monia erilaisia ja haukkojen laji koostuukin 16 eri suvusta, joiden joukossa on mm. rosvohaukat, sihteerit, lauluhaukat, liitohaukat, liskohaukat ja viuhkahaukat.

Haukkametsästys

Haukkametsästys on laji, mikä kehitettiin jo yli 4000 vuotta sitten ja aikoinaan Suomi on maksanut Ruotsin kuninkaalle jopa veroja koulutettuina metsästyshaukkoina, jota ajatellen onkin erikoista, että Suomessa ei haukkametsästys ole koskaan noussut minkäänlaiseen arvoonsa. Suomesta on aikoinaan viety koulutettuja metsästyshaukkoja myös muihin maihin, mm. myös Englantiin. Keskiajalla aateliset haukastivat eli metsästivät pienriistaa haukkojen ja koirien avulla.1100-luvulla kiinalaiset käyttivät tunturihaukkoja joutsenmetsästyksessä. Metsästyshaukat ovat aina olleet ”ylemmän” kansanluokan harrastus. Itse haukankäsittelijät ja kouluttajat olivat yleensä alanmaisia mutta haukat omistivat aateliset ja sama jatkuu yhä. Lähi-Idässä koulutetaan aktiivisesti haukkoja, ja komea lintu on monen alueen maan suosikkieläin. Kun haukka on saanut saaliin kiinni, haukan omistaja ratsastaa perään kamelilla, noutaa saliin ja palkitsee linnun. Metsästyshaukat ovat arvokkaita ja niiden kouluttaminen kestää vuosia.

Haukkumetsästystä voi opiskella esimerkiksi Englannissa. Suomessa vain tarhassa syntyneitä ja kasvaneita kanahaukkoja saa käyttää metsästykseen ja koska Suomessa näitä ei kasvateta, täytyy metsästyksestä kiinnostuneiden hakea oma lintunsa ulkomailta. Suomen laki ei estä haukan käyttämistä metsästyksessä.

Kanahaukka metsästää sen luontaista riistaa eli jäniksiä, riekkoja, teeriä ja fasaaneja. Metsällä haukka kulkee metsästäjän käsivarrella olevalla paksulla nahkahanskalla. Metsästäminen on metsästäjän ja haukan yhteistyötä, sillä metsästäjän havaitessa riista, hän päästää haukan irti. Haukka saalistaa terävillä kynsillään ja metsästäjä noutaa haukan kiinniottaman saalin. Haukka itse saa palkinnoksi lihanpalan. Haukka ei saalista jos se on kylläinen, sillä se metsästää vain itselleen.